homme-age

Bakgrunden till det här mönstret är en önskan att nå kärnan i de rådande strukturella ojämlikheterna mellan könen. Den yttersta formen för vårt patriarkala samhälle där våldtäkter och mord på kvinnor rättfärdigas är möjlig just för att kvinnor nedvärderas och män uppvärderas. Samma fenomen återfinns i hur samhället (upp)skattar till exempel olika kulturer, hudfärger och kroppsliga funktioner.

Den kanske mest alldagliga formen av denna ojämlikhet är att det män gör ses som objektivt bättre och mer spännande/intressant än det kvinnor gör. Det är inte nödvändigtvis så att kvinnor egentligen anser att det män gör är bättre eller mer avancerat – tvärtom – men i mötet med mannen framhäver kvinnor detta som en sanning, ofta för att själva positionera sig i hierarkin. I denna hierarki är det viktigt att som kvinna visa att det ”kvinnliga” är fånigt och det ”manliga” häftigt. Det skulle kunna beskrivas som ett rutinmässigt daltande med mannen i dennes närhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s